Skip to main content

Unieke pilot met MBO-certificaten

De installatiebranche staat voor een aantal grote uitdagingen. De komende jaren moeten we 20.000 vacatures invullen én we staan aan de vooravond van een ingrijpende energietransitie. Het is belangrijker dan ooit om nieuwe vakmensen op te leiden en ervaren vakmensen bij te scholen. We zijn dan ook ongelofelijk trots dat wij samen met Wij Techniek, VTi Amsterdam en het ROC van Amsterdam mogen meewerken aan een nieuw opleidingstraject waarbij vakmensen in korte tijd een MBO-certificaat behalen.

In onze eigen Bonarius Academy leiden we medewerkers al intern op voor een branchecertificaat. Dat geeft een goede basis, maar het is natuurlijk nog mooier als je een deelopleiding kan afronden met MBO-certificaten die uiteindelijk leiden tot een MBO-diploma. Bovendien kost deze manier van leren minder tijd; het zijn geen lange leertrajecten maar korte, krachtige en praktijkgerichte opleidingen. Dat is overzichtelijk voor zowel de deelnemers als de betrokken bedrijven.

Eind 2020 gingen Bonarius Bedrijven, VTi Amsterdam, het ROC van Amsterdam en Wij Techniek in gesprek en in december werd besloten om een pilot op te zetten. Als startdatum werd 10 februari 2021 vastgesteld, waarna de inhoud van het onderwijsprogramma in een razend tempo werd opgezet door onze opleidingscoördinator Arjen Binkhorst en onze praktijkdocent Matthijs Leegwater.

Op 10 februari 2021 startten zes deelnemers aan de pilot en in 8 weken tijd werden ze door Matthijs Leegwater voorbereid op het examen. Op 1 april 2021 werd het examen afgenomen en inmiddels zijn deze zes enthousiaste zij-instromers bij Bonarius al hun eerste zelfstandige werkzaamheden aan het uitvoeren!

In onderstaande video is een interview met de deelnemers te zien. Het geeft een mooi beeld van hun ervaringen en de motivatie om vervolgstappen te zetten in hun carrière in de installatietechniek.

Lees ook het interview met de betrokken organisaties op: https://www.wij-techniek.nl/nieuws/opleidingsprimeur-voor-de-installatiebranche-vliegende-start-voor-eerste-pilot-met-mbo-certificaten/

Afspraak verzetten Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00