Skip to main content

Energie besparen en toch een warm huis

We geven u graag een paar tips

Verwarm alleen de ruimtes waar u vaak bent, en sluit de deuren. Met een deurdranger kunt u dit niet vergeten. Verwarm uw slaapkamer bijvoorbeeld niet, gebruik een ouderwetse kruik.

Gordijnen houden de warmte binnen, maar niet als ze vóór de radiator hangen. Zorg dat ze tot de vensterbank komen.

Met radiatorfolie achter de radiatoren gebruikt u de warmte van de radiatoren optimaal. Dit is fijn als de buitenmuur van uw woning niet goed geïsoleerd is. Er ontsnapt minder warmte en u hoeft minder hard te stoken.

De thermostaat optimaal gebruiken

Het is beter om de thermostaat continu op één bepaalde (niet te hoge) temperatuur te houden, dan de thermostaat steeds aan en uit te zetten. Heeft u het koud? Verwarm dan steeds een beetje bij.

Bent u bezig in huis? Zet de thermostaat dan een graad lager dan u gewend bent.

Zet uw thermostaat ’s nachts op 15 graden. Houd ook deze temperatuur aan als u overdag niet thuis bent. Zet de verwarming niet helemaal uit, dan kan uw huis vochtig worden. Dit kan schimmelvorming veroorzaken.

Gaat u in de herfst of winter op vakantie? Zet de thermostaat dan op 5 tot 10 graden. En laat alle deuren in huis open.

Zet tijdens de vakantie ook de comfortstand op uw toestel uit. Als u het toestel in de comfortstand laat staan, houdt deze het water een klein beetje warm. En dat is niet nodig als u er toch niet bent.

Gaat u gemiddeld om 23.00 uur naar bed? Stel de thermostaat dan zó in dat deze al om 22.00 uur afslaat.

Besparen in uw keuken

Het verwarmen van een pan kost energie. Een eenpansmaaltijd is dus het meest energiezuinig. Heeft u toch meerdere pannen nodig, gebruik dan het juiste formaat. Geen kleine maaltijd in een grote pan, dat is echt zonde. En gebruik een deksel, ook dat scheelt energie.

De oven verwarmen voor twee afbakbroodjes? Dat kost relatief veel energie. Combineer!

Als de oven vuil is, wordt deze heter dan nodig en vraagt dus meer energie dan nodig. Maak de oven daarom regelmatig schoon.

Grappig genoeg kosten een volle vriezer en een volle koelkast minder energie dan een lege of halfvolle. Deze hoeven namelijk geen lucht te koelen. Gaat u een paar weken op vakantie? Haal de koelkast en vriezer leeg, maak ze schoon en zet ze uit. Dat scheelt!

Laat in het stookseizoen na gebruik de oven lekker open staan. De warmte wordt dan niet afgevoerd, maar komt lekker uw huis binnen. Gratis!

Besparen op water én energie!

Douche niet langer dan 5 minuten. Met een douchewekker of een waterbesparende douchekop bespaart u energie én water. Het meest energiezuinig is natuurlijk koud douchen…

Ga onder de douche in plaats van in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als 5 minuten douchen.

Laat de warmwaterkraan in de keuken of wastafels niet harder of langer lopen dan noodzakelijk.

Breng een waterbesparend mondstuk aan op uw kranen. Kost een paar euro en levert aanzienlijke besparing op.

Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.

Helpt het niet, of komt u er niet uit?

Thermostaat optimaal instellen

Bent u een koukleum of heeft u het juist altijd warm? Met de thermostaat bepaalt u helemaal zelf wat de temperatuur in huis is.

Ik wil optimale instellingen

Cv-toestel zelf ontluchten

Ook het ontluchten van uw cv-installatie kunt u gemakkelijk zelf.

Kijk hier hoe dat moet

Afspraak verzetten Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00