Skip to main content

Gedreven door technologische ontwikkelingen en een veranderende marktvraag, heeft de installatietechniek de afgelopen decennia flinke veranderingen doorgemaakt. Waar bewoners vroeger nog ‘gewoon’ een cv-pakket bestelden en de cv-ketel zelf of door een handige buurman lieten installeren, is dat nu werkelijk ondenkbaar geworden. Gespecialiseerde vakmensen spelen vandaag de dag een sleutelrol bij het installeren en onderhouden van verwarmingsinstallaties, ventilatie- en koelsystemen. Met de toenemende vraag naar deze professionals, neemt ook de noodzaak van gespecialiseerde vakopleidingen en trainingen toe.

Intern opleiden

Bij Bonarius begonnen we al in 2004 met het intern opleiden van onze medewerkers. In een klein praktijklokaal in Zwanenburg werden leerlingen geschoold en getraind in preventief en correctief onderhoud van verwarmingsinstallaties.


De opkomst en groei van deze eigen ‘bedrijfsschool’ bleek een waardevolle bron voor het opleiden en ontwikkelen van talent. Wij mochten ons ‘Erkend Leerbedrijf’ noemen en brancheorganisatie Techniek Nederland gaf ons zelfs meerdere keren de onderscheiding ‘Excellent Opleidingsbedrijf’. Door te investeren in interne opleidingen en trainingen konden we niet alleen voldoen aan de vraag naar gekwalificeerd personeel, maar ook bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit, veiligheid en professionaliteit binnen ons bedrijf.

Start van de Bonarius Academy

Deze succesvolle aanpak vroeg om een volgende stap. En die zetten we, in samenwerking met het ROC van Amsterdam. In 2017 zag de Bonarius Academy het licht. Bij ons hoofdkantoor in Zwanenburg creëerden we een eigen theorielokaal en breidden we de praktijkruimte verder uit. Leerling-monteurs konden de theorielessen in ons eigen klaslokaal volgen en het geleerde direct toepassen in de praktijk.

     

Opleidingscoördinator Arjen Binkhorst

In 2018 werd Arjen Binkhorst benoemd tot opleidingscoördinator van de Academy. Arjen is zelf een schoolvoorbeeld van de kracht van interne opleiding en ontwikkeling. Hij begon zijn carrière bij Bonarius als Servicemonteur, groeide door tot Technisch Specialist en werd daarna Teamleider van Bedrijfsbureau Service. Al snel bleek dat het begeleiden van collega’s hem goed afging, dus maakte hij de overstap naar de Academy. Onder de bezielende leiding van Arjen werd de samenwerking met het ROC van Amsterdam verder geïntensiveerd en werd hij, naast zijn functie als opleidingscoördinator, ook hybride vakdocent.

MBO-opleidingen

Inmiddels wordt de begeleiding van monteurs bedrijfsbreed opgepakt in de Bonarius Academy. Door de samenwerking met het ROC kunnen aankomend monteurs mbo- diploma’s halen. Het installatievak wordt steeds complexer. Waar voorheen mbo-niveau 2 of 3 voldeed, wordt nu vaak niveau 3 of 4 gevraagd. Naast het onderhoud van cv-installaties, moeten nieuwe, duurzame technieken worden geleerd (hybride- en warmtepompen). Ook is er steeds meer behoefte aan deskundig advies over binnenklimaatbeheersing. Er wordt daarom volop ingezet op het ontwikkelen van nieuw en zittend personeel. Waar we begonnen met trainingen in kleine aantallen, leidden we in 2018 veertig studenten op. In 2020 waren dat er al 65 en die groei zette steeds verder door.

Zij-instromers & MBO-certificaten

Maar liefst 90% van de monteurs komt bij Bonarius binnen als zij-instromer. Eind 2020 werd in samenwerking met VTi Amsterdam, het ROC van Amsterdam en Wij Techniek een nieuw opleidingstraject opgezet waarbij zij-instromers in een korte tijd een MBO-certificaat konden behalen. Deze manier van leren kost minder tijd; het zijn geen lange leertrajecten maar korte, krachtige en praktijkgerichte opleidingen. Dat is overzichtelijk voor zowel de deelnemers als de betrokken bedrijven. Inmiddels zijn er al meer dan 97 zij-instromers gecertificeerd en aan de slag als onderhoudsmonteur! Door de goede afstemming met het ROC van Amsterdam kunnen deze bij Bonarius gehaalde mbo-certificaten uiteindelijk leiden tot een volwaardig mbo-diploma. Dit succesverhaal is door VTi vastgelegd in onderstaande video.

Gasketelwet BRL6000-25

In 2019 werd het wetsvoorstel certificering gasverbrandingsinstallaties aangenomen. Dit betekent dat ons vakmanschap wettelijk vastgelegd en beschermd wordt. Alleen gediplomeerde, vakbekwame monteurs van gecertificeerde bedrijven mogen werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties en deze inbedrijfstellen. De wet werd uiteindelijk pas in 2023 ingevoerd, maar het vroeg ver van tevoren al om plan van aanpak in onze Academy. Wij maakten deel uit van een selecte groep installatiebedrijven die meedraaide in een pilot. Via de vakgroep Opleiding en Techniek van een Taskforce van Techniek Nederland, hebben we een bijdrage mogen leveren aan de opzet van het persoonlijke vakbekwaamheidsbewijs Vakmanschap CO. Al ver voor de daadwerkelijke handhaving van de wet, behaalden wij in 2021- als eerste bedrijf in Nederland – de BRL6000-25.

Nieuwe locatie

In 2022 werd er al vier avonden per week lesgegeven aan maar liefst 77 BBL studenten en dat aantal bleef stijgen. We liepen tegen de fysieke beperkingen van onze Academy aan. Het was tijd voor een grotere stap voorwaarts, dus gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. En die vonden wij aan de Haarlemmerstraatweg in Halfweg, op een steenworp afstand van ons hoofdkantoor in Zwanenburg. In januari 2024 opende onze nieuwe Academy haar deuren, met maar liefst 1.000 m2 aan theorie- en praktijkruimte, een tribune voor Toolbox-meetings en een replica van een Amsterdamse driekamerwoning om alles te leren over het installeren van leidingen, radiatoren en installaties op verschillende plekken in een huis. Momenteel wordt er door vijf hybride vakdocenten lesgegeven aan meer dan 95 studenten.


     

Nieuw hoofdstuk

Sinds 2018 heeft onze opleidingscoördinator Arjen Binkhorst de Academy geleid met onmiskenbare energie en toewijding. Onder zijn hoede is de Academy gegroeid, niet alleen in omvang maar ook in professionaliteit. De opening van de nieuwe Academy, markeerde voor Arjen een keerpunt. Hij neemt afscheid van Bonarius om elders nieuwe uitdagingen aan te gaan. We zijn Arjen dankbaar voor zijn tomeloze inzet en wensen hem veel succes en nog meer plezier toe in zijn toekomstige plannen.

The sky is the limit

Met het vertrek van Arjen komt er niet alleen een einde aan een hoofdstuk, maar worden ook deuren geopend naar nieuwe mogelijkheden. In de Academy streven we naar meer dan alleen het bijbrengen van kennis. Het is een plek waar innovatie en groei samenkomen. We kijken vol vertrouwen en vastberadenheid uit naar de toekomst van onze Academy, wetende dat we alles in huis hebben om onze ambities waar te maken. The sky is the limit.

April 2024

Afspraak verzetten Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00