Skip to main content

Onze collega Denise in Het Parool

De campagne Baan met toekomst, waarbij de gemeente omscholingstrajecten financiert, moet het personeelstekort in de bouw en techniek verkleinen. Onze collega Denise Tromp werd benaderd om haar verhaal te delen voor deze campagne. En dat bleef niet onopgemerkt! Het Parool besteedde ook aandacht aan het succesverhaal van Denise, een vakvrouw die haar mannetje staat!

Beeld: Nina Schollaardt

‘Ik ga nooit meer terug naar de horeca’

Denise Tromp (28) was barvrouw en is nu servicemonteur bij Bonarius.

“Ik verdien beter, mijn inkomen is stabieler, en mijn werktijden zijn regelmatiger. Ik ga nooit meer terug naar de horeca.

De onregelmatige werktijden braken mij op. Na mijn mbo-diploma evenementenorganisatie ging ik de horeca in. Ik stond veel op festivals en in verschillende tenten achter de bar. Doordeweeks, in het weekend en op feestdagen was ik aan het werk. En dat met een nulurencontract waardoor ik veel vrij tijd inleverde en hard moest werken voor weinig loon en veel onzekerheid.

Ik was er klaar mee en besloot een beroepskeuzetest te doen. Daar kwam tot mijn verbazing uit dat ik geschikt ben voor een technisch beroep. Ik koos voor het beroep van servicemonteur. In drie jaar heb ik alle mbo-niveaus afgerond. Ik zat in de schoolmodus en wilde doorpakken. Niveau twee en drie volgde ik bij de Bonarius Academy, drie dagen werk en twee dagen school. Niveau vier volgde ik bij het ROC, overdag werken en twee avonden naar school. Maar eigenlijk begin je al meteen met werken. Na een aantal dagen inhoudelijk les, loop je al met een ervaren monteur mee.

Nu rijd ik voor klussen het hele land door. Ik onderhoud ketels en begeleid zelf weer jongeren die in opleiding zijn. Mijn doel is om te groeien binnen het bedrijf. Ik wil servicetechnicus worden van grote installaties en uiteindelijk leidinggeven aan mijn eigen team.

Ik kan het iedereen aanraden. Laat je omscholen als je niet tevreden bent met je werk! Als je op zoek bent naar stabiliteit en leuk werk moet je echt aan de techniek gaan denken. Het is een baan met toekomst. En dat blijft ook nog wel even zo. Kijk bijvoorbeeld naar alle huishoudens die van het aardgas af moeten, daar is nog heel veel te doen.

De meeste mensen leren liever door. Ze willen niet met hun handen werken, terwijl dat een van de mooiste dingen is. Je repareert installaties en helpt daarmee mensen die bijvoorbeeld in de kou zitten. Mensen zijn altijd blij als je geweest bent en alles weer werkt. Heel anders dan de horeca.

Ik vind het natuurlijk vervelend dat er zo’n groot tekort is in de horeca, maar schuldig over overstappen voel ik mij niet. Als je kijkt naar de onzekerheid en het salaris in de horeca vind ik het heel begrijpelijk dat er weinig animo is.

Toch beschouw ik de horeca als mijn vooropleiding. Omgaan met mensen is belangrijk als servicemonteur. Je moet kunnen uitleggen wat er speelt en soms teleurstellen als je iets niet meteen kan maken. Ik merk dat ik daar beter in ben dan mijn collega’s die niet uit de horeca komen. Dat is mijn voordeel.”

Het volledige artikel van Jaap Meesters is online te lezen via: Zij lieten zich omscholen en hebben geen spijt: ‘Met je handen werken is mooi’ (parool.nl)

22-06-2022

Afspraak verzetten Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00