Skip to main content

Plaatsen ALL-Electric warmtepomp

Verduurzamingsproject Stichting Woonwaard | Plaatsen ALL-Electric warmtepomp en thermostatische radiatorkranen.

Opdrachtgever

Projectnr. BT233136

Projectomschrijving

Opdrachtgever:               Woonwaard

Projectnummer:              BT233136

Complex:                            Complex Hof van Luxemburg 1 t/m 50 te Alkmaar

Projectomschrijving:     Vervanging Collectieve verwarming installatie voor een All-electric warmtepomp inclusief vervangen radiatoren voor convectoren en een Climarad unit in de woonkamer.

 

Wij zijn Bonarius: brengers van comfort

En verantwoordelijk voor het onderhoud en vervanging van uw verwarmings- en warmwaterinstallatie. 

Wij hebben van uw verhuurder Woonwaard de opdracht gekregen om het complex te verduurzamen.  Op deze website informeren wij u over het project om eventuele vragen op voorhand te beantwoorden en u te informeren over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden in uw woning.

 

Wat gaat er gebeuren

De collectieve verwarming installatie word vervangen voor een All-Electric warmtepomp inclusief de radiatoren voor convectoren in de woonkamer en slaapkamer en het plaatsten van een Climarad ventilatie / verwarming unit in de woonkamer.

Planning en Afspraak 

Voor het maken van een afspraak om de werkzaamheden uit te voeren ontvangt u van ons een afspraak bericht.  In dit afspraak bericht staat de exacte datum welke dag we de werkzaamheden bij u uitvoeren.  

Graag verzoeken wij u de afspraak aan ons te bevestigen via de QR-code op de kaart. Indien u de afspraak niet bevestigd komen wij die dag niet bij u langs.   

Wat is een ALL-Electric warmtepomp? 

Een all-electric warmtepomp wordt ook wel een full electric warmtepomp of volledig elektrische warmtepomp genoemd. Deze verwarmt volledig zelfstandig de woning én het kraanwater. Met een all-electric warmtepomp kun je dus volledig van het gas af. Dat is goed voor het milieu, want de CO2-uitstoot daalt.

Hoe werkt een All-Electric warmtepomp

De warmtepomp bestaat uit een binnenunit en buitenunit. In uw bergkast word de binnenunit geplaatst en de buitenunit komt op het dak.

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit een bron in de omgeving: voor u complex is dit de buitenlucht. Deze warmte wordt samengeperst en opgeslagen in een boiler met warm water. Het warme kraanwater komt rechtstreeks uit deze boiler. Voor de verwarming zit in de boiler een warmtewisselaar die de warmte overdraagt aan de verwarming installatie.

Naast de warmtepomp wordt een elektrisch verwarmingselement geplaatst. Dit verbruikt (veel) stroom,  deze schakelt alleen bij extreme kou in. Daarnaast kan het verwarmingselement periodiek het water op 60 graden brengen, wat legionella voorkomt.
Hiervoor wordt voor deze warmtepomp opstelling een daarop aangepaste kamerthermostaat geplaatst.

Via deze link vind u de remeha handleiding e-twist thermostaat

Vervangen radiatoren voor convectoren

De radiator in de woonkamer en slaapkamer worden vervangen voor convectoren en voorzien van nieuwe thermostatische radiator kranen. De radiator in de badkamer en hal blijven gehandhaafd. Hier worden alleen de radiatorkranen vervangen door thermostatische radiatorkranen.

Werking radiatorkranen

Alle radiatoren / convectoren worden voorzien van nieuwe radiator kranen, door thermostatische kranen die waterzijdig worden ingeregeld.
Bij waterzijdig inregelen wordt de verwarming installatie zo ingesteld dat het verarming water gelijkmatig verspreid wordt over de radiatoren of convectoren. Bovendien zorgt het voor meer comfort in huis, doordat de verschillende ruimtes gelijktijdig op temperatuur komen.

Via deze link vind u de instructie werking thermostaatknoppen

Wat is een ClimaRad Vita H1C-S?

De ClimaRad Vita H1C-S zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat door te ventileren en verwarmen per ruimte. De unit wordt waterzijdig centraal aangestuurd.

Er wordt direct via de gevel geventileerd waarbij schone buitenlucht wordt toegevoerd en verontreinigde lucht naar buiten wordt afgevoerd. De unit is voorzien van een warmtewisselaar die de inkomende ‘schone lucht’ voorverwarmt en daarbij gebruik

maakt van de warmte uit de afgevoerde ‘vuile lucht’. Het effect hiervan is hoog comfort en energiebesparing. Sensoren voor CO2, luchtvochtigheid, binnen- en buitentemperatuur bepalen automatisch de juiste hoeveelheid benodigde ventilatie waardoor een optimaal binnenklimaat ontstaat.

Via deze link vind u de instructie werking Climarad Vita H1c-S

 

Wat gaan we nog meer uitvoeren

Elektrotechnische werkzaamheden

Bij alle woningen worden de meterkasten omgebouwd van 1 fase aansluiting naar een 3 fase aansluiting. Hiervoor vervangen wij de groepenkasten. Gelijke tijd worden de voorbereidingen getroffen voor de zonnepanelen. Het elektrisch aansluiten van de warmtepomp, de buitenunit en de elektrische na verwarmer. En word er een wandcontactdoor bijgeplaatst t.b.v. de Climarad. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Bonarius Service.

Bouwkundige werkzaamheden

Ter voorbereiding van de koelleidingen van de warmtepomp dienen wij de bouwkundige schacht in de berging te openen en weer brandwerend te sluiten. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Geelronitz Bouwgroep.

Boorwerkzaamheden

Ter voorbereiding van de koelleidingen van de warmtepomp, kabels zonnepanelen en voor de aanzuig / uitblaas van de Climard worden sparingen geboord. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Schoen betonboring.

Isoleren verdeler

In uw woning bevindt zich een zogenaamde radiatorverdeler. Deze verdeler verdeelt het warme water naar de radiatoren/ convectoren. Ten behoeve van de duurzaamheid word deze verdeler geïsoleerd. Tevens verzorgen ze ook de brandwerende afwerking in de meterkast t.b.v. de doorvoeren kabels zonnepanelen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Isolatie bedrijf.

Warmtemeters Techem

Bij de bestaande collectieve installatie heeft u nu een warmte meter van Techem. Deze wordt verwijderd en komt te vervallen. Onze monteur zal hiervoor de laatste meterstand opnemen. Deze stand zal worden doorgegeven aan Woonwaard/Techem, die hiervoor vervolgens een laatste eindafrekening zal maken met u als bewoner. Hierna vervallen de maandelijkse servicekosten warmteverbruik. U dient bij uw eigen energie leverancier aan te geven dat uw stroomverbruik zal toenemen. Verstandig is om deze kosten op te hogen.

Wat betekent dit voor u

De werkzaamheden worden in de periode van 6 mei t/m 28 juni 2024 uitgevoerd. De werkzaamheden worden per strang uitgevoerd, de woningen zijn boven en onder elkaar gelegen. Het is daarom uitermate belangrijk dat deze woningen tijdens uitvoering allemaal toegankelijk zijn.

Tijdens de vervanging werkzaamheden heeft u geen verwarming en warmwater. Er zijn elektrische kachels beschikbaar indien noodzakelijk, Deze zijn ter plaatse te verkrijgen bij de chef-monteur.

LET OP BELANGRIJK

Houd er rekening mee dat de monteur ruimte nodig heeft om te werken.   Daarom vragen wij u vriendelijk de plek waar de werkzaamheden worden uitgevoerd, leeg te ruimen. Ons werkgebied is in de berging, hal, meterkast en in alle ruimtes bij de radiatoren.  Voor de bewoners die tijdens de warme opname hebben aangegeven hier geen mogelijkheid toe te hebben, zijn wij aan het kijken voor een passende oplossing.

Bouwplaats inrichting

Om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren zal er ook een bouwplaats ingericht worden. De bouwplaats word voorzien van een materiaal container, vuilcontainer, schaftkeet en toiletten. In de periode van 6 mei t/m 8 mei 2024 word de bouwplaats ingericht. De bouwplaats zal op het binnenterrein geplaats worden, zie hiervoor onderstaand overzicht. Dit is lastig maar onvermijdelijk, hiervoor vragen wij dan ook uw begrip. Uiteraard blijven de parkeerplekken die specifiek zijn bedoeld voor de mindervalide bereikbaar.

De bouwplaats zal de gehele periode van de uitvoering blijven staan. Wij zouden op voorhand willen vragen of u deze plekken vanaf 5 mei 2024 vrij willen houden.

Planning / dagplanning

De werkzaamheden bij u in de woning nemen meerdere dagen in beslag,

Dit is lastig maar onvermijdelijk,  hiervoor vragen wij dan ook uw begrip.

Zie de onderstaande link naar de Pamflet, hierin ziet u wanneer de werkzaamheden bij u worden uitgevoerd, op welke dagen en welke werkzaamheden op welke dag word uitgevoerd. (link naar Pamflet) Ook hangen wij de Pamflet op meerdere plekken in de trappenhuizen en in de lift.

Pamflet Link Planning

Indicatie Binnenunit warmtepomp

Indicatie Remeha ALL-Electric warmtepomp buiten unit

Indicatie Remeha E-twist thermostaat

Indicatie Jaga Convector

Indicatie thermostaatknop

Indicatie Climarad Vita H1C-S

indicatie meterkast

Op de dagen van de werkzaamheden

Uitvoering vraagt goede afspraken van ons en u 

  • Waar nodig plakken we de vloer af van de route die onze monteurs mogen lopen. Dat voorkomt beschadigingen.
  • Onze werkdagen zijn van 07:45 – 16:00.
  • Uiteraard worden alle ruimtes waar wij werken aan het einde van de dag netjes achtergelaten.
  • Onze monteurs stellen zich voor, zijn herkenbaar aan onze bedrijfskleding, vertellen wat ze komen doen en ruimen als ze klaar zijn alles netjes op.
  • Ook hebben wij een aantal onderaannemers die werkzaamheden uitvoeren, zij zijn herkenbaar doormiddel van bedrijfskleding.

Kwaliteitscontrole

Steekproefsgewijs worden de nieuw geplaatste installaties door onze eigen kwaliteitsinspecteur bekeken en beoordeeld. Zo waarborgen we dat de kwaliteit en uitvoering van de installaties consistent van het juiste niveau zijn.

Oplevering

Als de werkzaamheden zijn beëindigd, stellen we samen met u vast of het werk goed is uitgevoerd en of er wellicht nog zaken niet in orde zijn. We
maken aantekeningen in een opleveringsrapport.

  • We maken afspraken over de afwerking van eventuele opleverpunten.
  • U krijgt uitleg over de werking van de nieuwe installatie.
  • Wij leveren gebruikershandleidingen.

Contactpersonen

Werkzaamheden tijdens werktijd

Voor vragen over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u tijdens werktijd terecht bij onze chef-monteur, de heer Ronald Stevens.

Vanaf 6 mei t/m 28 juni 2024 – Onze werktijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 7.45 – 16.00 uur.

Telefoon: 06-21 59 01 39

 

Telefoon: 088 – 115 13 01
Onze werktijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 15.00 uur.

 

Calamiteiten buiten werktijd

Voor calamiteiten en dringende zaken buiten werktijd kunt u terecht bij:

Bonarius Bedrijven
Telefoon: 088-115 13 13

Overige vragen

Overige vragen

Voor overige vragen kunt u terecht bij uw woning coöperatie Woonwaard

Telefoon: 072-527 65 27

Telefonisch bereikbaar tussen 8:00 uur tot 12:00 uur en van 13:00 uur tot 16:30 uur.

 

Veelgestelde vragen

Is het nodig om tijdens de werkzaamheden thuis te zijn?

Ja, tijdens de werkzaamheden dient u thuis te zijn of ons toegang te verlenen tot de woning (bijvoorbeeld via een buurman of buurvrouw). Het is belangrijk dat er een meerderjarig persoon aanwezig is.

Hoe herken ik een Bonarius-medewerker?

Er staat een monteur voor de deur die zegt van Bonarius te zijn. Hoe kan ik controleren of dat echt zo is?

  1. Bonarius werkt in principe altijd op afspraak. U heeft dus zelf gebeld voor een afspraak of u heeft een afspraakbevestiging ontvangen.
  2. Alle monteurs van Bonarius kunnen zich legitimeren. Zij dragen altijd legitimatie bij zich en zullen deze desgevraagd aan u tonen. Tevens dragen ze herkenbare kleding met Bonarius logo.
  3. In het geval van calamiteiten is het mogelijk dat monteurs onaangekondigd bij u aanbellen. Controleer dan altijd de legitimatie van de monteur.

Hoe lang duren de werkzaamheden?

De duur van de werkzaamheden staat vermeld op de aankondiging.

Kan ik mijn eigendommen door een medewerker van Bonarius laten verplaatsen?

Nee, de monteur is niet bevoegd om uw privé eigendommen rondom de cv-installatie te verplaatsen. Wij vragen u ook vriendelijk eventuele spullen die de doorgang belemmeren (bijvoorbeeld een wasmachine) zelf te verplaatsen. Als de werkplek niet goed toegankelijk is, aanvaardt Bonarius geen aansprakelijkheid voor schade aan uw eigendommen naar aanleiding van de werkzaamheden.

Waar kan ik terecht met een vraag of een klacht over de werkzaamheden?

Tijdens de werkzaamheden kunt u terecht bij de chef-monteur van Bonarius, de contactgegevens staan hierboven vermeld.

Heb ik ’s avonds weer warm water en / of verwarming?

Ja, de werkzaamheden nemen maximaal een dag in beslag. Dit betekent dat u ’s avonds weer warm water en verwarming heeft.

Wat moet ik doen als ik na de werkzaamheden geen verwarming of warm water meer heb?

In dat geval kunt u contact opnemen met het storingsnummer van Bonarius, tel 088-115 13 13. Dit nummer is 24/7 te bereiken.

Afspraak verzetten Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00