Skip to main content

Rubroek: maximale energiebesparing,

een optimaal klimaat voor bewoners

Neem contact met ons op

Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam

Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR), de grootste seniorencorporatie in Rotterdam, wil voor ouderen een fijne en veilige woonomgeving creëren. Geborgenheid, stabiliteit en zekerheid zijn daarbij belangrijke speerpunten. Reden voor SOR om de bestaande collectieve centrale verwarmingsinstallatie van seniorencomplex Rubroek te vervangen. Het doel: minder energieverbruik en een fijn klimaat voor de bewoners.

Een volledig nieuwe cv-installatie

Het complex bestaat uit 198 appartementen en een aantal algemene ruimtes. De 3 verouderde collectieve Remeha cv-ketels die het complex verwarmden, moesten plaatsmaken voor 4 nieuwe Atag Trigion HR cv-ketels met prefab cascadeset, Korex drukbehoud station en ontgassings- en bijvulautomaat. Ook verving het team van Bonarius maar liefst 500 druk gecompenseerde thermostaatkranen in het complex. De moderne nieuwe hoog rendement CV-ketels hebben een beter rendement en zijn daarmee energiezuiniger.

Maximaal rendement, minder energie

Voordat de nieuwe installatie is geplaatst, is goed gekeken naar de warmtebehoefte. Hoe groot is de warmtebehoefte, hoe realiseren we maximale energiebesparing, hoe zorgen we voor de beste warmteoverdracht en hoe verlengen we de levensduur? Door alles goed door te rekenen en slim na te denken over de juiste oplossing, heeft het team van Bonarius samen met adviesbureau Idea Nederland BV gezorgd voor maximaal rendement én maximale energiebesparing. Het opgestelde vermogen van de nieuwe cv-ketels is zelfs met meer dan 50% verminderd.

Slim omgaan met warmte

Projectmanager Leo Streef licht toe: “Een belangrijk onderdeel van het project was het plaatsen van een 1000 liter buffervat tussen de cv-ketels en het warmte afgiftesysteem. Het buffervat wordt geladen met warmte door de cv-ketels, waardoor deze optimaal kunnen functioneren. De nieuwe energiezuinige transportpompen onttrekken de warmte uit het buffervat en transporteren het warme cv-water naar de radiatoren in de woningen en de algemene ruimtes.”

Een schat aan voordelen

“Maar we zijn nog een stap verdergegaan”, vult Leo aan. “Zo hebben we in de stookruimte een drukbehoudstation met ontgassing en een deelstroomfilter met magneetinzet geplaatst. Dat zorgt ervoor dat het cv-water schoner blijft, minder kalk en mineralen en nauwelijks lucht bevat. Dat verbetert de warmteoverdracht op de radiatoren waardoor weer energie wordt bespaard. Bovendien verkleinen we zo het risico op vervuiling in de leidingen en in de apparatuur, zoals de ketels en de pompen. En dat zorgt dan weer voor minder storingen en een langere levensduur.”

Monitoring voor verdere optimalisatie

Omdat er in de stookruimte uitleesbare GJ-meters en een gasmeter zijn geplaatst, die zijn gekoppeld aan een monitoringsysteem van Energievolutie kan de efficiëntie van de cv-ketels en het afgiftesysteem goed op afstand worden gemonitord. Leo: “Dat betekent dus ook dat we bepaalde instellingen kunnen optimaliseren als uit de monitoring blijkt dat dat nodig is. Zo kunnen we in potentie nóg meer energie besparen.”

Voldoen aan de EPBD

Tot slot zijn de radiatorkranen op de radiatoren in alle woningen vervangen door dynamische thermostaatventielen. Deze zorgen ervoor dat exact de juiste hoeveelheid water door de radiatoren stroomt. En ook dat zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Leo: “Met het pakket aan maatregelen voldoet Rubroek aan de Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen (EPBD). Door de collectieve cv-installatie te optimaliseren, dragen we bij aan de verduurzamingsstrategie van SOR én profiteren de bewoners van Rubroek van energiezuinige en duurzame verwarming in hun woning.”

Benieuwd wat Bonarius voor uw organisatie kan betekenen?

Bonarius heeft een geheel eigen aanpak en zet in op performance, kwaliteit en service. Vernieuwing zoeken we in intelligente oplossingen voor beheer en onderhoud, maar ook in andere vormen van samenwerking. Onze monteurs leiden we zelf op, als installateurs én als dienstverleners. Want de lat leggen we hoog.

Zo helpen we u met het verduurzamen van uw woningbezit, integraal en strategisch onderhoud en tevreden bewoners.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Afspraak verzetten Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00