Skip to main content

Rochdale vervangt alle Open

Verbrandingstoestellen

Rochdale

Veiligheid van de bewoners, dat heeft uiteraard prioriteit voor woningcorporaties. Om die te kunnen waarborgen, moeten alle resterende open verbrandingstoestellen in woningen vervangen worden door een veilige, gesloten combiketel. Ook de gemeente Amsterdam ziet de noodzaak hiervan in. Samen met corporaties en particuliere huurdersorganisaties wordt ingezet op planmatig verketelen. De campagne ‘Laat je niet verrassen door de stille killer’ moet huurders overtuigen van het belang hiervan.

Aandacht voor de bewoner maakt alle verschil

In het verlengde van het succesvolle TCO-contract hebben Rochdale en Bonarius ook voor dit project de handen ineengeslagen.

Ze kozen voor een plan van aanpak waarin ze samen optrekken richting bewoners. Het is de eerste stap in een intensief en ambitieus project om binnen een paar jaar álle open verbrandingstoestellen te vervangen.

In een paar simpele stappen worden huurders meegenomen in het verhaal. Een bewonersbegeleider van Rochdale brengt ze samen met een uitvoerder van Bonarius een bezoek. Ze vertellen over de gevaren van een open verbrandingstoestel en kijken meteen naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een cv-installatie met gesloten combiketel. Als de bewoner akkoord gaat, volgt twee weken later nog een bezoek om alles door te nemen. De afspraak voor vervanging wordt zo snel mogelijk daarna ingepland. Uiteraard ook in overleg. En ook na de installatie trekt Bonarius ruim tijd uit om uitleg te geven over de nieuwe installatie. Kortom, de bewoner wordt maximaal betrokken.

Veiligheid boven alles

Bij open toestellen zoals geisers, gaskachels of moederhaarden, is zuurstof nodig voor de verbranding van het gas. Dat zuurstof wordt uit de woning gehaald. Als er te weinig zuurstof wordt aangezogen, verbrandt het gas niet goed en kan er koolmonoxide vrijkomen. Koolmonoxide hoor je niet, zie je niet en ruik je niet, maar het is levensgevaarlijk. Jaarlijks overlijden in Nederland nog tientallen mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging.

Ambitieus, maar het lukt

Rochdale wil binnen twee jaar álle open verbrandingstoestellen vervangen. In de afspraak is vastgelegd dat Bonarius ook de (collectieve) rookgasafvoeren inspecteert en indien nodig vervangt. Het is een groot project, maar het verloopt voorspoedig. In november 2017 tekende de 1.000e bewoner de akkoordverklaring voor vervanging van zijn OVT-toestel. Een mooie mijlpaal voor zowel Rochdale als Bonarius.

Hein Smit, huurder van Rochdale: “Ik zag er in eerste instantie heel erg tegenop, ik was nerveus. Maar door de uitleg die me van tevoren werd gegeven, had ik er alle vertrouwen in. Ik ben onwijs blij met het resultaat en met de mannen die zulk goed werk hebben geleverd en fijn in de omgang waren.”

Afspraak verzetten Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00