Skip to main content

Auke, Thijmen, Mark, Jos, Sanne en Elga
vertellen over hun kansen
bij Bonarius

Bij Bonarius draait alles om kwaliteit. Daarom leggen we de lat hoog. Wat we vragen: hard werken, passie voor techniek, een dienstverlenende instelling en teamspirit. Wat we bieden is een bovengemiddeld salaris, knappe spullen, én volop kansen. Want bij Bonarius herkennen we talent. Het bewijs? Dat zijn Auke, Thijmen, Mark, Jos, Sanne en Elga!

Lijkt het je interessant? Laten we kennismaken

Ik zou tegen iedereen willen zeggen: het is nooit saai.
En als je naar school gaat, verdien je niks. Ga het doen!

De hele dag zijn ze samen op pad: 1e monteur Auke (35) en hulpmonteur Thijmen (18). In de bus hebben ze het dan over van alles en nog wat. Want, zoals Auke zegt: “Je zit zoveel uren samen, dan ga je vanzelf praten. Over het werk natuurlijk, maar net zo gemakkelijk over de liefde en het leven.”

Auke startte 15 jaar geleden bij Bonarius. Hij woonde nog bij zijn ouders, was gestopt met school en kwam in het magazijn werken. Toen hij na een jaar aangaf zelf wel te willen gaan sleutelen, werd er een nieuwe collega voor het magazijn gezocht en begon hij de interne opleiding. “Zo gaat het vaak” vertelt hij. “Het zijn treintjes, iedereen stroomt door. En iedereen neemt nieuwe mensen mee. Inmiddels werken we er met een hele vriendengroep, allemaal uit de buurt en allemaal al ruim 10 jaar. Haha, de jongens uit Zwanenburg, dat is goed volk. We zijn gewoon heel gemotiveerd.”

Hoe zijn dag eruit ziet? “Ik ben om 6 uur ’s ochtends hier, even een bakkie, spulletjes bij elkaar en dan op weg. Naar projecten in Den Haag of Amsterdam. Vroeg opstaan vind ik geen probleem, ik ben niet anders gewend. Met de baby thuis ben ik toch vroeg wakker. En ik ben lekker tegen half vijf weer thuis. Om 6 uur zit ik gedoucht en geschoren met mijn gezin aan tafel. Hoe fijn is dat.”

Thijmen is pas net in dienst. Hij deed een commerciële opleiding, maar miste het om lekker bezig te zijn. Toen alle lessen vanwege corona ook nog eens online gingen, haakte hij af: ‘’Ik wilde iets met mijn handen en installatietechniek leek me wel leuk. Mijn vader kwam met de vacature van Bonarius. Ik mocht een test komen doen: technisch inzicht, wat theorie, ik vond het een makkie. Daarna heb ik in een paar dagen op de Academy de basis geleerd: buizen buigen, een radiator ophangen. En vanaf dat moment mocht ik met Auke mee.”

Auke: “Het is wel fijn dat je al iets kunt, zeker als mensen in een woning op je vingers staan te kijken. Zelf ben ik vrij snel, dus ik kan de tijd nemen om alles goed aan Thijmen uit te leggen. Niet alle jongens zijn zo handig van zichzelf, of ze staan maar wat op hun telefoon te klooien. Die ligt het gewoon niet. Je moet wel initiatief nemen. Nou, dat zit bij Thijmen wel goed.”

Een leerling-monteur moet 3 eigenschappen hebben, vindt Auke: “Je moet willen werken, hard kunnen werken en kunnen lachen met je collega’s. Jonge jongens moeten soms even wennen. We zijn met een team van 15 en dat zijn wel allemaal gasten, sommige hebben een grote mond. Heel gezellig, maar je moet daar niet van schrikken.”

Thijmen: “De eerste dag dat ik in de grote ploeg meeging, vond ik het juist een leuke sfeer. In de praktijk leer je het meest. En je komt overal. Sta je opeens veertig hoog, hartje Den Haag. Of op de Albert Cuyp.”

Auke: “Ja, elke dag heb je een andere ervaring. Je staat niet dag in dag uit in dezelfde garage aan een auto te sleutelen. In het werk kom je uitdagingen tegen, en je hebt natuurlijk met bewoners te maken. Dat is ontzettend leuk. Een nieuwe ketel plaatsen is altijd leuk. Je maakt mensen blij.”

Thijmen: “Het is een hele verbetering in mijn leven. Dat vaste ritme is veel beter voor me en ik heb gewoon altijd lol. Naast het werk doe ik nu de opleiding niveau 2 en daarna ga ik meteen door met niveau 3. Iedereen volgt zijn eigen pad, maar ik wil snel doorleren. Zonder niveau 3 mag je geen ketel aansluiten, dan ben je niet gecertificeerd.”

Auke: “Bonarius is gewoon een goed bedrijf. Er zijn zoveel voorzieningen, echt een luxe. Je mag alles leren wat je wilt. Werkvoorbereider worden, een kantoorfunctie gaan doen, je specialiseren in grote installaties bijvoorbeeld, of in duurzame technieken. Hoe meer je wilt leren, hoe fijner ze het vinden. Alles wordt voor je betaald en geregeld. Ze investeren echt in je. De directie doet er ook veel aan om een goede sfeer te creëren: ze organiseren borrels, etentjes, BBQ’s, elk jaar een kerstontbijt. Gewoon veel gezelligheid, het voelt als een grote familie.”

Met je handen kun je goed geld verdienen. Zo is het gewoon.

Mark van Eijk is met zijn 27 jaar al bijna een oudgediende bij Bonarius, een van de grootste cv- en ww-installatiebedrijven van Nederland. Hij begon er op zijn 16e als hulpmonteur en geeft nu leiding aan een team van zes man op verduurzamingsprojecten. Hij houdt van het denkwerk dat komt kijken bij het aanleggen van installaties, van lekker sleutelen en vooral van de goeie sfeer in zijn team.

“Wat ik wilde, wist ik nooit precies, maar ik vond de HAVO in elk geval geen succes. Liever werkte ik met mijn handen. Bij Bonarius mocht ik beginnen als hulpmonteur. Ik mocht zelf kiezen met wie ik mee wilde lopen. We werken zoveel mogelijk in vaste koppels, dat is fijn. Na vijf jaar had ik alles over het vak geleerd en was ik klaar voor mijn eigen bus. Ondertussen had ik in de avonduren ook de opleiding voor niveau 3 en 4 gedaan, dus toen stroomde ik heel snel door. Na een jaar mocht ik mijn eigen projecten gaan doen, en nu ben ik chef-monteur. Als je jong bent zoals ik, moet je mensen van wie jij het hebt geleerd vertellen hoe ze het moeten doen. Dan voel je je soms wel een beetje een snotneus. Ik regel eigenlijk alles voor mijn team, een bakkie koffie zetten hoort daar ook bij. En ik ben het aanspreekpunt voor bewoners. Maar ik sleutel ook zoveel mogelijk mee. Ik vind het vak gewoon leuk.”

“In een vast team heb je wat voor elkaar over, je lost dingen voor elkaar op. Ook in deze tijd: je bent extra gemotiveerd, blijft niet zomaar thuis en laat elkaar niet zitten. Teamleden worden echt een beetje vrienden. Er zijn bij Bonarius normaal gesproken ook altijd veel feestjes en uitjes. Lekker uit eten of met z’n allen naar Antwerpen na afronding van een project.”

“Vaak weten mensen niet wat Bonarius doet, dat is zo zonde. In de afgelopen tien jaar zijn we echt flink groter en professioneler geworden. We hebben ambities, maar we zijn nog wél een familiebedrijf. Feenstra kent iedereen natuurlijk, maar dat kaliber is mij te groot. Bij Bonarius is het gezellig, ook al zijn we met 300. Je bent geen nummer, de directeur kent je bij naam. Mensen denken ook altijd dat het keihard werken is, maar dat valt wel mee. Natuurlijk vroeger deed iemand één ketel op een dag, nu doen we er twee. Maar het werk wordt steeds gemakkelijker. En je verdient gewoon heel goed.”

Als je goed bent voor het bedrijf, is het bedrijf goed voor jou. Zo werkt het in het leven, en zeker bij Bonarius. Dan kan alles.

“Bij Bonarius staan de monteurs echt op de eerste plaats. Je wordt meer gewaardeerd als je in het veld staat dan als je op kantoor werkt. Alles is goed geregeld. Je werkt niet met tweedehands rommel. Je mag zelf je schroevendraaier kiezen. Als je een gouden baco wilt, dan krijg je die. En om de vijf jaar een gloednieuwe bus. Je krijgt alle kansen om door te groeien. Als je aangeeft dat je iets wilt, helpen ze je om daar te komen. De opleiding warmtepompen die ik doe bijvoorbeeld, dat is een dure opleiding. Daar investeren ze in, en ik krijg er de tijd en de ruimte voor.”

“Sinds twee jaar heb ik zelf een vaste hulpmonteur. Sommige jongens willen liefst zo snel mogelijk op een bus. Ik geloof dat je beter wat langer kunt meelopen, dan leer je meer en daarna ben je veel breder inzetbaar. Deze jongen heeft dat gelukkig niet, die is ook al wat ouder. Hij heeft overal en nergens gewerkt, maar bij ons voelt hij zich gewaardeerd. Ik herken wel iets van mezelf. Is dit mijn droombaan? Nee, misschien niet. Maar als je ergens goed in wordt, dan geeft dat voldoening en dan  ga je met plezier naar je werk. Daar gaat het toch om.”

Van magazijnmedewerker
naar servicemonteur

Jos vertelt: “Ik solliciteerde bij Bonarius en kon meteen aan de slag in het magazijn. Na 1,5 jaar boden ze aan om op kantoor te komen werken, en mijn onderhoudspapieren te halen. Dat heb ik gedaan en toen kon ik gelukkig weg van kantoor. Veel te saai voor mij, ik steek liever de handen uit de mouwen.

Na 2 jaar werken in het onderhoud kon ik doorstromen naar de service. Ook daar heb ik inmiddels mijn papieren voor gehaald. En nu werk ik als servicemonteur. Ja, zo kan het gaan in 8 jaar!”

Van medewerker
naar teamleider

Elga vertelt: “Ik startte in 2011 als medewerker Front Office en daar werk ik nog steeds, maar nu als Teamleider. Vanaf het begin voelde ik me thuis bij Bonarius, echt op mijn gemak. Ik werd ‘gespot’ en kreeg ruimte om mijn kwaliteiten te ontplooien en door te groeien. De Front Office is belangrijk voor Bonarius. Ik heb goed voor ogen wat ik wil met de afdeling, en daar doe ik alles voor. De hectiek is er heerlijk, nooit saai en eigenlijk kun je niet naar huis, want er is altijd iets te doen.

Als teamleider vind ik het mijn taak om teamspirit te creëren en het goede voorbeeld te geven. Ik ben eerlijk en duidelijk, ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken. Maar ik probeer ook een luisterend oor te zijn en ik houd me aan mijn afspraken. Ik ben er voor de medewerkers, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.”

Meer meiden moeten
deze stap maken!

Sanne vertelt: “Ik werkte al jaren in de horeca en vond het tijd voor verandering. Techniek interesseerde mij altijd, maar de stap durfde ik niet te zetten. Tot ik via IW bij Bonarius terecht kwam. Nul ervaring, maar gewoon proberen en met super goede begeleiding kon ik in no time zelf aan de slag. Inmiddels heb ik de opleiding tot onderhoudsmonteur bijna afgerond en ga ik door naar de opleiding voor storingsmonteur. Als je het zelf aangeeft, zijn er bij Bonarius volop mogelijkheden om door te groeien. Je kunt er echt alle kanten op, eigenlijk is niets te gek.

Je komt op elke dag op andere plekken, elk huis, elke bewoner heeft een ander verhaal.

Ik vind dat meer meiden deze stap moeten maken. Ik twijfelde ook, omdat het een mannenwereld is, maar je bent meer dan welkom en wordt met respect behandeld. Gewoon als one of the guys. Bewoners reageren ook altijd verrast. En als ik een keer wat extra mankracht nodig heb, dan is niemand te beroerd om een handje te helpen. Gewoon heel fijne collega’s!”

Wil jij ook werken bij Bonarius?

Bij Bonarius staan de monteurs op nummer 1. Zij zijn het hart én het gezicht van onze organisatie. We groeien flink en daarom zijn we op zoek naar de beste mensen. Ervaren vakmensen natuurlijk, maar ook enthousiaste jongens en meiden die van aanpakken houden en die bij ons het vak willen leren.

Laten we kennismaken!

  • Wie ben jij en hoe kunnen we je bereiken?

  • Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 5 MB.
  • Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 5 MB.

Direct contact

Wil je stage lopen of een werken/leren-traject starten? Misschien een open sollicitatie doen? Of heb je gewoon een vraag? Wij staan voor je klaar.

Bel ons: (020) 407 49 00

Of stuur een mail naar werkenbij@bonarius.com

Afspraak bevestigen Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00