Skip to main content

Samen met Bouwinvest op

weg naar een Duurzaam Diemen.

Bouwinvest

Waar veel vastgoedbeheerders en woningcorporaties voorzichtige stappen zetten op weg naar een gasloze portefeuille, brengt Bouwinvest haar verduurzamingsstrategie al volop in de praktijk. Ze investeren flink in energiezuinige en energieneutrale gebouwen. Paris proof-vastgoed, zo noemen ze het zelf. Volgens Bernardo Korenberg, head of Sustainability and Innovation, nemen ze hiermee niet alleen verantwoordelijkheid in de energietransitie, maar zetten ze ook in op het lange termijn rendement voor klanten. Ofwel: duurzaam kunnen wonen is goed voor de verhuurbaarheid.

Duurzaam in alles wat we doen

Koploper in hybride oplossingen

Bouwinvest en Bonarius trekken graag samen op in verduurzamingsprojecten, zoals het verduurzamen van ruim 550 huurwoningen in Diemen.

Als het gaat om hybride oplossingen is Bonarius in de installatiebranche de absolute koploper. We plaatsen hybride toestellen al op grote schaal en hebben als een van de weinige installatiebedrijven in Nederland ervaring met het onderhoud en het monitoren van het gebruik. Zo kunnen we de energieprestaties van vastgoed optimaliseren.

Ontdek hoe wij verduurzamen

Duurzaam Diemen

Het project in Diemen is een van de grootste projecten met hybride warmtepompen in Nederland en Europa. De ruim 500 woningen, verdeeld over 11 complexen, werden in een aantal fases voorzien van hybride lucht-water-warmtepompen en energiezuinige ventilatie. Voor deze tussenoplossing werd gekozen omdat de gemeente Diemen de komende 10 jaar nog geen plannen heeft om de jaren ’90 woningen op een andere manier, bijvoorbeeld met een warmtenet, van het aardgas af te halen. Deze verduurzaming is voor de komende 15 jaar dus een prima oplossing. Daarna wordt bekeken wat de eventuele volgende stap is. Het energielabel van alle woningen steeg er van B/C naar A.

Voordelen voor de bewoners? Legio!

Het plaatsen van een hybride installatie brengt de nodige aanpassingen en werkzaamheden met zich mee. Zo komen er twee toestellen in plaats van één cv-ketel, moet er een extra elektragroep worden aangelegd en moet er een buitenunit geplaatst worden om de warmte uit de buitenlucht te kunnen halen. Omdat we met meerdere monteurs tegelijk werken, kunnen we dat snel en efficiënt doen, maar al met al betekent het toch een dag overlast in de woningen en op het dak. Gelukkig wegen de voordelen daar ruimschoots tegenop: een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot.

Om bewoners goed te informeren én te enthousiasmeren gingen onze chef-monteur en woonbegeleider samen in alle woningen langs. Ze kregen de handen snel op elkaar. De meeste bewoners wilden gráág verduurzamen. Wat daarbij hielp: geen extra kosten of huurverhoging. En we hebben goed geluisterd naar de wensen en zorgen van bewoners. Op hun verzoek hebben we de buitenunits niet in de tuinen geplaatst maar op het schuine dak, netjes afgewerkt met een mooie kwalitatieve kap. Maatwerk bovendien, want elk dak is net even anders qua hellingshoek.

Energiezuinig is ook zuinig voor de portemonnee

In de woningen werd een besparing op het gebruik van gas gerealiseerd tussen de 70 en 80%. Het gebruik van elektriciteit is toegenomen, maar omdat gas veel duurder is dan elektra, scheelt het bewoners wel degelijk in de kosten. De totale besparing op de energiekosten is natuurlijk afhankelijk van het verbruik, maar ligt gemiddeld op 20-25%.

Klaar om jouw verduurzamingsstrategie in de praktijk te brengen? Ontdek wat wij kunnen betekenen!
Afspraak verzetten Storing melden

Storingen landelijk
T 088 115 13 13

Onderhoud landelijk
T 088 115 13 00